Annons från KungSängen

Elitidrottarnas knep: ”Så gör vi för att sova bättre”

God sömn är grunden till ett gott välbefinnande. Boxaren Mikaela Laurén och handbollsspelaren Loui Sand led båda av dålig sömn innan de fick hjälp av experter hos sängtillverkaren KungSängen.
– När jag köpte en ny madrass och kudde dröjde det inte länge innan min ryggvärk försvann, säger Mikaela Laurén.


Sover du dåligt? Låt KungSängen hjälpa dig, läs mer

Sömnen påverkar människans hälsa på många sätt och är grunden för vår återhämtning. Trots att vi ägnar en så pass stor del av våra liv i sängen har många en komplicerad relation till sin sömn och sover dåligt.

En av dem är tidigare proffsboxaren Mikaela Laurén, vars sömn och tävlingsresultat har påverkats av de ryggproblem hon fick av att sova i en dålig säng.

– Jag har haft problem med ryggen sedan jag slutade simma för åtta år sedan, men det senaste året har verkligen varit katastrofalt. Jag har vaknat flera gånger mitt i natten på grund av smärtan och inte kunnat somna om. På morgnarna har jag knappt kunnat ta mig ur sängen, som jag upptäckte var för mjuk och dålig, trots att den bara var ett par år gammal, säger hon.

”Vi testade allt utan resultat”

Eftersom hon under sin boxningskarriär startade varje dag med ett träningspass gjorde den störda sömnen och ryggvärken henne grinig och på dåligt humör hela dagen. I dag har hon lagt boxningshandskarna på hyllan men berättar att problemen ökat – inte minst eftersom hon slutat att regelbundet träffa en naprapat.
– Jag och min man förstod att det var sängen som orsakade smärtan. Vi testade allt; sov utan madrass och vände både in och ut och upp och ner på den, men ingenting hjälpte.

Känner du igen dig? En ny säng kan vara lösningen – läs mer här

Mikaelas lösning blev att bulla upp med kuddar bakom rygg och nacke för att avlasta trycket och kunna sova bättre tills en vän rekommenderade henne att ta kontakt med KungSängen.
– När jag gick dit och förklarade mina symptom avrådde säljaren mig från att fortsätta med kuddlösningen då det snarare skapar nack- och ryggproblem än att lindra dem. Han var jätteduktig och rekommenderade en ny madrass samt en kudde som formar sig efter mitt huvud. Efter att ha provat lite olika madrasser och kuddar hittade vi rätt och sedan vi kom hem med en ny säng, madrass och kuddar tog det bara någon vecka innan jag märkte skillnad i kroppen.

KungSängen är övertygade om att maskiner inte kan bygga lika sköna sängar som mänskliga händer gör. Därför tillverkas varje säng för hand av deras duktiga hantverkare, som dessutom kan göra din säng efter dina specifika önskemål. Du kan få professionell hjälp att hitta rätt säng i någon av deras egna butiker och när du hittat rätt kör de sedan hem den till dig i sina lastbilar. När du köper din säng hos KungSängen slipper du betala dyra mellanhänder för att få en kvalitetsprodukt.

Var skeptisk till tyngdtäcket

Det tidigare handbollsproffset Loui Sand har också haft en otroligt dålig relation till sömn. KungSängen tipsade honom om att testa ett tyngdtäcke för att sova bättre och han berättar att han först var skeptisk.
– Jag trodde att jag skulle få panik över att ha sju kilo på mig i sängen och hade helt ärligt väldigt svårt att tro att det skulle hjälpa – men jag har aldrig sovit bättre än vad jag har gjort sedan jag bytte täcke. Jag sover nästintill ostört och lugnt. Det är helt sjukt.

Loui konstaterar att han aldrig mer kommer sova med något annat täcke och rekommenderar de som funderar på att testa ett att prata med KungSängen för att hitta rätt.
– De vet exakt hur många kilo täcket ska väga för att matcha din kroppsvikt, jag tror det är jätteviktigt för att sömnen ska bli så bra som möjligt. Alla kanske inte har råd att köpa en helt ny säng när de sover dåligt, då tycker jag att man kan lägga pengarna på ett tyngdtäcke och prova sig fram istället. Många sover dåligt, precis som jag gjorde. Jag önskar att jag upptäckte tyngdtäcket tidigare!

Vill du prova ett tyngdtäcke? Läs mer här