Diskbråck
Har du ryggvärk i nacken eller ländryggen, som strålar ut i en arm eller ben. Då kan du ha drabbats av diskbråck.
Vad är diskbråck?
Om du drabbas av diskbråck så innebär det att en disk som finns mellan dina ryggkotor antingen har försvagats eller gått sönder. Detta kan trycka mot ryggmärgen eller nervrötterna och orsaka smärta.
Vart du får ont beror på vilken disk som har drabbats. Ett diskbråck är dock vanligast i nacken eller i nedre delen av ryggen, ländryggen.
Symptom
Vid ett diskbråck kan du få smärta i nacken, armarna, ryggen, skinkorna eller benen.
Smärtan av diskbråck kan komma plötsligt, men kommer oftast smygande med enbart ländryggsvärk till en början. Värken kan sedan accelerera och kan efter några dagar stråla ner mot exempelvis benen.
Riskfaktorer
Hos vuxna:
- Ålder, diskbråck blir vanligare med åldern.
- Nedärvda anlag
- Hög arbetsbelastning
- Högt BMI
- Låg fysisk aktivitet
- Rökning.
Hos barn:
- Träning med hög axiell belastning
- Olycksfall
Behandling
90 procent av de personer som drabbas av diskbråck blir bättre utan kirurgi. Symptomen brukar generellt försvinna inom 6-12 veckor.
Smärtstillande och muskelavslappnande
Läkemedel gör inte att du blir frisk snabbare, men däremot kan du minska symptomen tillfälligt. Dessutom kan du lättare röra dig om du inte har lika ont, vilket kan göra att du tillfrisknar bättre.
Sjukgymnastik, naprapati, kiropraktik
Det är viktigt att du får hjälp så fort som möjligt för att lindra smärtan och med rörelseaktivering. Detta kan ske bland annat med akupunktur, McKenzie-övningar, TNS och traktion.
Operation
Hos tio procent av de som drabbas av diskbråck är smärtan svår och går inte över. Då kan en operation av ryggen bli aktuell. Sjukskrivningen varierar mellan några veckor upp mot tre månader. De flesta blir bättre efter en operation.