Rädda ryggen – undvik de stora misstagen

Får du ofta problem med ryggen? Då är det särskilt viktigt att bygga upp musklerna i ryggen och att undvika alla de fallgropar som ryggen tar extra skada av.


ryggontStillasittande är ryggens stora fiende och är en vanlig orsak till rygg- och nackvärk. Av stillasittande skapas det spänningar och trycket ökar på nedre delen av ryggen.

Försök därför att undvika att sitta i för långa perioder. Ta gärna en paus var 20:e minut och rör lite på dig. Stå upp vid skrivbordet om det är möjligt och när du väl sitter ner, se till att sitta ergonomiskt riktigt.

Träna upp bålstabiliteten

Dessutom är det viktigt att du regelbundet tränar musklerna kring mage och rygg så att du får en stark bålstabilitet. Din kropp och rygg klarar mycket, men en otränad kropp skadas lättare. På ett gym kan du få tips om hur du kan träna upp muskler i rygg och mage.

Du bör också träna resten av kroppen regelbundet så som annan styrketräning och pulshöjande träning för att kroppen ska må så bra som möjligt. Motion minskar stressen i kroppen. Stress som annars kan kan orsaka spänningar och ryggproblem.

Ha rätt hållning i ryggen

Många ryggproblem uppstår av felbelastningar och fel kroppshållning.

Undvik att sitta eller gå med böjd rygg eller att sitta med hopkurade axlar. När du bär en väska – ha allra helst en ryggsäck för att undvika tyngd på bara ena sidan av kroppen. Har du problem med plattfot eller med att du pronerar när du går är det viktigt att du får rätt skor som rättar till problemet så att det inte skadar ryggen i längden.

Och när du lyfter tungt – använd aldrig ryggen när du lyfter utan endast benmusklerna. Dessutom ska du inte lyfta samtidigt som du vrider ryggen. Det kan orsaka stor skada.

Rökning inte bara dåligt för lungorna…

Om du har problem med ryggen borde du genast sluta röka. Rökning minskar nämligen blodflödet och tillförseln av näringsämnen blockeras. Detta leder i sin tur till att benvävnaden blir skörare och risken för skador ökar.

Enligt studier har rökare 25 procent större risk för att få kronisk ryggsmärta.