Okända orsaker till ryggont

Många har någon gång i livet drabbats av ryggsmärta. Men i de allra flesta fallen är orsaken till den okänd.

Man med ryggbesvär


Benlängdsskillnad

Man kanske tror att våra ben är lika långa. Men faktum är att de flesta har ett ben, oftast vänster benet, som är lite längre än det andra. Längdskillnaden utsätter bäckenet för ojämn belastning, något som kan orsaka smärtor i höft och ländrygg. För att minska besvären kan ett hälinlägg eller extra sula i ena skon kompensera för benlängdsskillnaden.

Livsstilen

Att livsstilen påverkar vår hälsa och välbefinnande är nog ingen överraskning för de flesta. Att spendera dagarna mestadels stillasittande är den främsta orsaken till att många får ryggproblem. Har man ett kontorsjobb kan det vara bra att ta korta pauser och stå upp. Med höj- och sänkbara skrivbord kan man periodvis arbeta sittandes och periodvis stående. Skräpmat, alkoholkonsumtion och och rökning ökar risken för ryggproblem. Regelbunden styrketräning med fokus på bålen stärker ryggen.

Tankarna

Rörelsefobi kan drabba personer som redan har ryggproblem. Personerna vågar då inte träna för att det ska göra ont. Med hjälp av kognitiv beteendeterapi kan personer övervinna sin rörelsefobi.

Sömnen och dygnsrytmen

Att utföra tungt arbete som belastar ryggen är mest riskfyllt mellan 8 och 11. Det är då ryggen är som känsligast för ryggskott och sträckningar. Under natten är ryggdiskarna svullna av vätska, vilket gör dem mer känsliga. Då man också är tröttare på morgonen finns en ökad risk att skada sig när man utför en rörelse.

Urinvägsinfektion

Ihållande ryggvärk eller smärta i njurarna kan vara varningssignaler för en urinvägsinfektion.

Gynbesvär

Kvinnor med äggstocksinflammation och endometrios kan få magsmärtor som strålar ut i ryggen.