Ischias

Ischias ger strålande smärta i ryggslutet ner mot benet/benen. Smärtan kan orsakas av ett diskbråck eller att något annat trycker mot ischiasnerven så som en spänd muskel.


ischias, ryggvärkVad är ischias?

Ischiasnerven är kroppens längsta nerv. Den har sitt fäste i ryggslutet och går igenom baksidan av benen ner till fötterna. Om denna nerv av någon anledning ligger i kläm orsakar detta smärta.

Äkta ischias

Vid äkta ischias är det oftast en disk mellan kotorna i ländryggen som blivit skadad som därmed trycker på ischiasnerven.

Falsk ischias

Falsk ischias beror inte på en skadad disk utan kan bero på andra orsaker så som att en muskel är stel och ligger och trycker på nerven. Detta kan i sin tur orsakas av fel hållning, felbelastning, överansträngning, skador i knän och felaktiga skor.

Även graviditet, när vi blir framtunga, kan orsaka ischias på så sätt att vi får fel hållning och spänner vissa muskler.

Symptom på ischias

Ischias ger smärtor som strålar ner i benet, ibland ända ner till foten. Om du inte söker hjälp i tid kan det leda till att musklerna i lår och vader blir svagare, du kan få känselbortfall, domningar och nedsatt reflexförmåga.

Falsk ischias kan ge något diffusare symptom än äkta ischias. Det är också ovanligt att smärtan går nedanför knät vid falsk ischias. Känslan av känselbortfall och försvagade muskler uppstår inte heller vid falsk ischias.

Behandling av ischias

Vid behandling av ischias är det viktigt att först ta reda på orsaken till att nerven är i kläm. Vid falsk ischias kan du få hjälp hos en kiropraktor, naprapat eller sjukgymnast. Men om du har äkta ishicas skickas du vidare för läkarvård.

Om du har drabbats av falsk ischias exempelvis på grund av att en muskel trycker på ischiasnerven så sker behandling genom att få igång muskulaturen. Behandlingen, beroende på orsak till problemet, kan bestå av stretch, massage, akupunktur, manipulation, ultraljud, dry needling, tens och råd gällande ergonomi och uppbyggnad av hållning.

Vid äkta ischias kan det ta något längre tid innan smärtan avtar. Det är viktigt att så snabbt som möjligt sätta in smärtlindring och rörelseaktivitet.

Hos de allra flesta så är symptomen borta inom 6-12 veckor. Endast tio procent av de som får diskbråck behöver operation.