Enkelt ingrepp botar ryggvärk vid diskbråck

Forskare i Italien ger patienter smärtlindring vid diskbråck, utan operation, bara ett enkelt ingrepp. Resultaten tyder på total smärtlindring i minst ett år.

Man som har ont i ryggen


En ny studie från Italien, vars resultat presenterades vid en konferens i Chicago denna vecka, visar på snabb smärtlindring vid ryggvärk med ett enkelt ingrepp.

Studien är baserad på 80 patienter som lidit av värk i ländryggen på grund av diskbråck i minst tre månader. Patienterna hade inte fått hjälp av standardbehandling som läkemedel eller fysisk aktivitet. Den nya behandlingen som utprovades är ett enkelt ingrepp där en nål förs in mot diskbråcket och nervroten. Nålen är bildstyrd genom att samtidigt ta CT-bilder på patienter. Väl på plats ges pulserande elektrisk energi under 10 minuter utan att röra vid diskbråcket.

Resultaten från studien visar att 81 procent av patienter fick komplett smärtlindring efter en 10-minuters behandling som höll i sig minst ett år. Sex patienter behövde ytterligare en 10-minuters behandling. Totalt 90 procent av patienterna slapp behandla diskbråck med operation.

– Resultaten har varit fenomenala. Patienters smärta har lindrats och de återgår till normala aktiviteter samma dag, säger Alessandro Napoli, forskare bakom studien, i ett pressmeddelande.

Värk i ländryggen samt ischias är mycket vanliga problem, det uppskattas att 80 procent av befolkningen drabbas någon gång i livet. Ryggvärk är en vanlig orsak till sjukskrivning och drabbar kvinnor och män i samma utsträckning.

Ryggvärk är oftast tillfällig men för 20 procent av patienter blir tillfällig ryggvärk kronisk och kan bestå i upp till ett år.