Kan ryggvärk vara cancer?

Cancer är en väldigt ovanlig, men ändå möjlig, orsak till ryggvärk. Har du ont i skelettet och du har cancer eller tidigare behandlats för cancer är det viktigt att du söker vård då det finns en risk för skelettmetastaser.

Linda Nestor, Redaktör
Granskad av Annika Sörensen, Specialistläkare inom allmänmedicin
Senast uppdaterad 21 september 2015

Kan ryggvärk vara cancer?Primär skelettcancer är en väldigt ovanlig cancerform och drabbar ungefär 80 personer i Sverige per år.

Däremot är det vanligare att annan cancer sprider sig till skelettet och bildar så kallade skelettmetastaser.

Har du därför cancer eller om du har behandlats för cancer och får ryggont är det viktigt att du söker vård för att kontrollera detta.

Hos män är prostatacancer den vanligaste orsaken till skelettmetastaser, hos kvinnor är det bröstcancer.

Symptom

Hur symptomen ser ut vid cancer i skelettet beror på vilken cancerform du drabbats av. Men det är vanligt med viktminskning och svaghet förutom den ryggvärk du känner.

Olika typer av cancer i skelettet

Metastaser, dottertumörer, från en annan cancer är den vanligaste formen av cancer som drabbar skelettet. Detta kallas också för sekundär skelettcancer.

Men det finns också cancer som startar i skelettet även om det är mycket ovanligt. Detta kallas för primär skelettcancer. De vanligaste formerna på primär skelettcancer (även om de är mycket ovanliga) är:

  • Osteosarkom – den vanligaste typen av skelettcancer hos barn och ungdomar. Tumören uppstår ofta i axel eller knäled. Symptom är smärta, även i vila.
  • Ewings sarkom – drabbar oftast barn och kan uppstå på lårben, bäcken, revben och kotor. Kan även utvecklas i mjukdelar nära skelettet. Symptom är smärta både vid vila och vid rörelse eller belastning.
  • Kondrosarkom – drabbar oftast äldre människor. Tumören växer långsamt och ger symptom så som smärta och värk i rygg och lår vilket ibland kan misstolkas som ischias eller förslitning i höftleden.

Behandling vid skelettcancer

Behandling av skelettcancer ser olika ut beroende på var tumören sitter och om den är primär eller sekundär.

Oftast behövs en kombination av flera behandlingar så som operation tillsammans med cytostatika.

Även strålning och cytostatika kan hålla cancern i schack, minska symptomen, höja livskvalitet och förlänga livslängden.