Ryggvärk vid graviditet
Det är vanligt att du som är gravid får ont i ryggen. Detta beror ofta på foglossning men kan även bero på annat. Det är viktigt att ta reda på vad som orsakar din ryggvärk så att du får rätt typ av behandling.
Foglossning – vanlig orsak till ryggsmärta under graviditeten
När du är gravid börjar kroppen leder att bli rörligare för att sedan kunna vidja sig under förlossningen. Detta kallas för foglossning. Vissa märker inte av det alls medan andra får väldigt ont.
Värken sitter främst i korsryggen och/eller över blygdbenet. Smärtan kan kännas molande, krampande eller huggande.
Foglossningssmärta kan vara väldigt plågsamt. Men kom ihåg att det inte är farligt för dig eller för barnet.
Sök dock vård på din barnmorskemottagning för att få rätt diagnos och hjälp med lindring.
Andra orsaker till ryggvärk
När vi är gravida så blir vi framtunga vilket förändrar vår hållning och därmed också samspelet mellan våra muskler som kan bli spända. Detta kan orsaka exempelvis ryggvärk och ischias.
Ischias uppstår om något, så som en spänd muskel, trycker mot ischiasnerven. Om ischiasnerven är i kläm kan smärtan stråla hela vägen ner i benet.
Behandling
Om du har ont i ryggen ska du kontakta din barnmorska angående detta. Därifrån kan du få en remiss till en vårdenhet som passar dig så som till en läkare eller sjukgymnast.
Behandling kan ske med exempelvis:
- Trokanterbälte (ett band som stabiliserar bäckenet)
- Tens (elektriska impulser)
- Akupunktur
- Träning (sjukgymnastik, vattengympa, mammagympa)
Sjukskrivning vid ryggvärk när man är gravid?
Om du behöver sjukskrivning eller inte beror till stor del på vad din ryggvärk beror på och vad du har för typ av arbete.
Vid mycket svåra bäckensmärtor kan halv sjukskrivning rekommenderas. Och vid vissa tillfällen hel sjukskrivning om du behöver rullstol eller kryckor.
Däremot vid ländryggsmärta är det bra att du rör på dig och sjukskrivning är oftast inte motiverad (om inte smärtan anses vara akut).